POVIJEST KLUBA

Tenis teren na kojem i danas djeluje naš klub, postoji na ovom mjestu duže od 100 g. Sagrađen je u sklopu talijanske vile obitelji Cucheli, čiji je član nekad igrao u polufinalu Wimbledona u parovima.

Nakon 2. svjetskog rata vila a i pripadajući tenis teren je nacionalizirana. Sam teren nakon rata bio je naravno zapušten i obrastao u visoku travu i samim time neupotrebljiv.

Grupa entuzijasta, među kojima i gosp. Milosavljević Zoran, koji mi je i ispričao sve ovo, dogovorila se da se uhvate posla, urede teren i na njemu započnu sa igrom.

Tenis klub „Rijeka“ osnovan je službeno 1966. g. Spada u najstarije klubove u čitavoj državi. Dugo godina se riječki tenis igrao isključivo na ovom jednom terenu. Svi ostali tenis klubovi u gradu koji su nastajali kasnije, imali su barem ponekog člana koji je počeo u našem klubu.

Od samih početaka u klubu je djelovala tenis škola, koja je za cilj imala obuku mladih u tenisu te pripremu za natjecanja. Tenis klub „Rijeka“ bio je dugi niz godina rezultatski vrlo uspješan u teniskim natjecanjima na području grada, regije i bivše države, sa brojnim uspješnim pojedincima i ekipama.

Kako jedno igralište nije moglo zadovoljiti sve potrebe tenisača, čest je bio odljev rekreativaca i natjecatelje u druge klubove koji su kasnije osnivani u gradu, a naravno i šire. Radi potrebe širenja, a u dogovoru sa talijanskom školom Belvedere, negdje 1984. klub je počeo zajednički koristiti još dva betonska igrališta koja su tada bili u sklopu škole. Preseljenjem škole na drugu lokaciju, klub je uspio na korištenje samostalno dobiti navedena dva tenis igrališta. Ne dugo nakon toga, negdje 1990 g, s namjerom da na toj parceli umjesto dva betonska igrališta, napravi tri zemljana, te tako u krugu od 500 m ima 4 istovrsna igrališta (što je tada bio min. tehnički uvjet za organizaciju natjecanja), klub je uz potporu grada, srušio postojeće i započeo izgradnju nova tri igrališta. Ali najprije zbog brutalne reakcije nekih susjeda nezadovoljnih što će im iza zgrade niknuti nova zemljana igrališta, početka domovinskog rata, a na kraju i nedostatka financijskih sredstava, spomenuta igrališta nikad nisu dovršena na žalost i razočaranje svih članova i poklonika tenisa. I dan danas tamo stoji ruglo grada, ruševine igrališta za koje se netko pobrinuo da prenamjenom prostora spriječi nastavak gradnje spomenutih igrališta. Zahvaljujući tome i danas TK Rijeka egzistira na samo jednom igralištu, kao i prije 50 g na kojima provodi sve svoje aktivnosti.

Bilo kako bilo, sve aktivnosti kluba su nastavljene, ali u ograničenom opsegu do dana današnjeg. Klub ima školu tenisa, rekreaciju, povremeno i goste. Tenis se igra sa jednakim entuzijazmom i žarom već toliko desetljeća.

Ovo je vrlo skraćena verzija, bogate povijesti kluba. Kako bi ona bila točnije predstavljena, molim sve članove kluba koji o tome znaju i sjećaju se, da sve izmjene i dopune pošalju u pisanom obliku na e-mail kluba: tk.rijeka@gmail.com kako bi javnost bolje upoznali sa našom dugom i bogatom teniskom i sportskom tradicijom djelovanja u gradu Rijeci.